Marinade voor de BBQ

Basismarinade

Dit recept beschrijft de marinade die ik gebruik om vlees in voor te bereiden om op de barbecue te leggen.

Meat-in-a-bag Ik gebruik de marinade met de amerikaaanse meat-in-a-bag methode. Hierbij doen we het vlees en de marinade in een plastic zak zodat we het vlees eenvoudig kunnen omdraaien en goed kunnen laten doordringen van de marinade, zonder onze koelkast vol vetzakkerij te gooien. Het vlees ziet er misschien wel heel gek uit (gekke kleur) na het marineren, maar de geur en smaak is niet te smaden. Ook is het vlees na het bakken heel sappig.

Rode wijn Het belangrijkste ingredient in een marinade is de rode wijn. Meer nog, de goedkoopste wijn die je kan vinden voldoet. De wijn moet het vlees goed sappig maken en ook reeds een beetje verteren zodat het ongelooflijk mals van smaak wordt.

Kruiden Mijn vleeskruiden haal ik bij de marrokaanse kraampjes op zondagse markten, zowel in Brussel als in Antwerpen. De vleeskruiden die je gebruikt hangen een beetje af van welk vlees wordt bereid (ik gebruik kip- en kerriekruiden voor kip, gyroskruiden voor varkensvlees, ...). Een goede scoorder is ook paprikapoeder, omdat deze het vlees tot na het bakken een fell oranje kleur geeft. Je zal ook wel verder kunnen met bvb shoarmakruiden en gelijkaardigen.

Dichtschroeien Zorg dat steaks of varkenkoteletten op een heel warm vuur worden dichtgeschroeid, en laat dan naargelang de dikte garen op een zachter stuk van de grill, of een standje hoger. Het makkelijkste werk je met stukken die niet dikker dan een centimeter zijn, zodat ze bijna niet op de barbecue moeten blijven liggen nadat ze zijn dichtgeschroeid, zodat je het spappigste en smakelijkste resultaat krijgt. Ik werk zelf niet graag met brochetten omdat deze dikker zijn en meer tijd nodig hebben om te garen, wat een taaier resultaat tot gevolg heeft. Gemarineerde kippenstukken moeten langer op een zacht stuk van de barbecue blijven liggen omdat deze meer tijd nodig hebben om te garen.

Plezant Het maken van een marinade is heel plezant, je gooit de boel bij elkaar, laat het zijn tijdje rusten, en de stukken vlees krijgen een ongelooflijk lekkere en sappige smaak. Bij het houden van een barbecue probeer ik nu steeds meer de reeds gemarineerde stukken te ontwijken bij de slager, en werk ik liever met mooie ongekruidde stukken vlees en mijn eigen marinades. Er is uiteindelijk ook helemaal geen werk of kost aan het bouwen van een goede marinade.

Ingredienten

Receptenfiche voor zo'n 50 stukken vlees

Bereiding

Varianten

Niet nadenken Eigenlijk kan je met een eenvoudige marinade alle kanten op. Zo kan je een marinade makkelijk uitbereiden om er een andere smaak aan te geven. En je doet maar zoals je zin hebt, zolang er maar wijn, olie, uien, knoflook en kruiden in de marinade worden gebracht.

Oosterse versie Een favoriet die we laatst ontdekt hebben was een oosterse versie van de marinade. Deze marinade is geweldig voor varkenskoteletten of -mignonetten. Aan de marinade voegden we oestersaus en ketjap toe, en kruidden het vlees met currykruiden en komijn (oppassen dat je niet te veel komijn gebruikt. Evengoed kan je dit uitbereiden met garam masala, koriander of gember.

Hopla Kijk eens rond wat je in de koelkast en het kruidenschap hebt staan, bedenk maar wat en hopla, heerlijk sappige koteletten!


comments powered by Disqus