Examen derde module

Anthony Liekens

Opdracht

Als theoretische taak voor de derde module van de kookcursus die we volgen, moeten we een menu samengestellen van ongeziene gerechten. Dit menuutje moet seizoensgebonden zijn, en verantwoord ten opzichte van de gezonde voeding en caloriewaarde. Dit menu moet bestaan uit een voorgerecht, soep, hoofdschotel en een dessert. Voor dit menu moeten we receptenfiches maken die de bereiding specifieren, en moeten we ook een bestelling opmaken voor 4 personen.

Opzet

De Amerikaanse keuken beleeft z'n culinaire hoogtepunten in de herfst- en winterperiode. Een aantal welbekende Amerikaanse feesten -- Halloween, Thanksgiving en Christmas -- worden in die periode gevierd. Een aantal interessante combinaties zijn te vinden in de menu die in elke familie wordt opgediend bij Thanksgiving. Deze ideeen heb ik omgezet naar een klassiekere keuken voor een evenwichtig, maar verrassed menu.

Thanksgiving

Thanksgiving is het nationale feest dat, historisch en traditioneel gezien, gehouden wordt bij het beeindigen van de oogst, om de opbrengst van deze oogst te vieren. Het wordt gevierd op de laatste donderdag van november. Het feestmaal dat in familiale kring wordt opgediend is een waar ritueel geworden. Een aantal kernelementen zijn in elk menu opgenomen. Er is de "stuffed turkey," of gevulde kalkoen als middelpunt (Thanksgiving wordt ook niet voor niks "Turkey day" genoemd), welke samen met "mashed patatoes" (aardappelpuree), "cranberrysauce" (veenbessencompote) en allerhande bijgerechten wordt geserveerd. Het is op Thanksgiving de gewoonte dat de uitgenodigden van het feest een bijgerecht meebrengen, en geen cadeaus. Ook de "sweet pumpkin pie" (zoete pompoentaart) is een vast onderdeel van de maaltijd geworden. De pompoen hielp de eerste kolonisten om de winter door te komen, en tegenwoordig is de pompoentaart op het Thanksgiving menu bijna net zo belangrijk als de alom aanwezige kalkoen.

Voor mijn menu voor dit examen, heb ik een aantal ideeen opgepikt van dit Amerikaanse winterfeest, en ze met een klassiekere, Franse toets herwerkt. De Amerikaanse keuken is ons welbekend als een ongeletterde, vette en ongezonde keuken, maar met wat zoeken kan toch een evenwicht gevonden worden tussen de originele ideeen van het Amerikaanse Thanksgiving feest en de klassieke traditie van de Franse keuken.

Menu

Bestelling

Er werd ook een bestelling opgemaakt voor het volledige menu, voor 4 personen.


comments powered by Disqus